Saturday, February 19, 2011

Oopss........ maaf

Situasi:

Pada suatu petang, saya keluar berjalan-jalan di pasar malam untuk membeli makanan sambil melihat keadaan sekeliling untuk menghiburkan hati. Dalam kesesakan tersebut, seorang kakak yang agak gempal tubuhnya terpijak kaki saya ketika dia ingin berundur ke belakang. Agak sakit terasa. Dengan pantas, dia terus memohon maaf atas kesilapannya. Saya pula terus memaafkannya.

Dialog:

Kakak: (Berundur ke belakang, lalu terpijak kaki saya) Ops.
Saya: Aduh! Sakitnya.
Kakak: Maaf dik, akak tak nampak. Maaf ye. Sakit ke?
Saya: Tak pe, tak pe. Sikit je. Biasalah ramai orang kan.
Kakak: Betul ni tak de pape? Maaf ye
Saya: Saya ok kak. Saya maafkan
Kakak: Terima kasih.
Saya: Sama-sama.

Hal ini berbeza pula apabila berlaku di rumah. Dialog antara adik dengan saya.
Kelihatan adik-adik riuh bermain di halaman rumah. Mereka berkejaran sesama sendiri ditambah dengan kehadiran kawan-kawan mereka. Bertambah riuhlah suasana pada petang itu. Ketika saya sedang khusyuk mengangkat baju daripada ampaian, tiba-tiba…
Ada satu lembaga yang melanggar dari belakang sehinggakan saya jatuh ke tanah. Setelah menoleh, rupa-rupanya adik yang sedang bermain-main tadi terlanggar saya.
Saya: Buta ke?

Adik: Tak sempat nak brek.
Saya: Ooo. Lawak ye? Sakit tau. (dengan muka yang kemarahan)
Adik: Maaf la, aku memang tak sempat nak brek. Kan kalau aku brek, si Faiz tu tangkap aku.
Saya: Habis, semua orang kene langgar la?
Adik: Tak. Tadi tak sengaja. Maaf ye kak.
Saya: Ah, tak de maaf-maaf! (dengan nada yang agak kuat)
Adik: (Terus menangis kerana diperlakukan sebegitu)

Penerangan:

Situasi di atas hampir sama, yang membezakan ialah orang yang melakukan kesilapan. Kenapa kita sukar memaafkan orang yang kita kenal dan sayang? Itu merupakan persoalan yang sukar dijawab. Mungkin, ada sebab-sebab psikologi yang tertentu. Sebenarnya jika dibandingkan, kesakitan yang dialami di pasar malam lebih teruk berbanding dengan ketika di halaman rumah. Sehinggakan kaki menjadi merah. Sedangkan, semasa di halaman rumah, hanya jatuh biasa yang tidak meninggalkan sebarang tanda sakit. Sakit sedikit pada masa itu sahaja. Sepatutnya, sebagai seorang kakak, saya perlu menunjukkan contoh yang baik iaitu bersikap memaafkan orang lain. saya sepatutnya berlaku adil dan tidak menggunakan nada suara yang tinggi seperti yang telah berlaku. Memaafkan dan menasihati adik agar tidak mengulangi kesilapan adalah tindakan yang sepatutnya dilakukan ketika itu. Namun, saya belajar daripada kesilapan. Diharap, kejadian tersebut dapat menjadikan saya lebih baik pada masa hadapan. 

No comments:

Post a Comment